Hmmm, wat is deze cake lekker zeg! Het was wel een probeersel, aangezien het vrij lastig is om een cake ‘sticky’ te krijgen als je geen suiker en nauwelijks roomboter gebruikt. Toch is het me gelukt 🙂 De cake is suikervrij en bevat alleen dadels als zoetmaker. Schrik niet, maar in een ‘normale’ sticky toffee pudding met dadels zit al snel ruim 520 calorieën (!). Deze gezonde, maar net zo lekkere versie, bevat gelukkig maar 110 kcal per punt. Wat een verschil hè? Om deze cake toch ‘sticky’ te krijgen heb ik rijstmeel toegevoegd. Ook heb ik de dadels tot een soort moes ingekookt zodat deze zijn gaan karamelliseren (yummie!). Ik ben blij dat dit recept zo goed heeft uitgepakt en ik hoop dat jullie het ook een keertje zelf proberen! Zo ja, stuur mij dan vooral foto’s van het resultaat en misschien plaats ik jouw foto + naam op m’n blog 🙂
Wat heb je nodig?
- 250 gram zachte dadels (die hele kleine dadels zijn niet zacht genoeg, neem echt de grotere dadels die goed zacht zijn)
- 1 ei
- 100 ml (plantaardige) melk
- 1 el kokosolie/roomboter
- 13 el water (ik zet eetlepels neer omdat het een beetje aanvoelen was hoeveel water ik moest gebruiken)
- 150 gram speltmeel
- 50 gram rijstmeel
- 1 tl vanille extract
- 2,5 el koek-en speculaaskruiden
- 2 el kaneel
- 1,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl baksoda/bicarbonaat
- snufje zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven op 175 graden
- Ontpit de dadels, snij deze in kleine stukjes en doe dit samen met het water en het vanille extract in een pannetje. Verwarm de dadels totdat je een soort dadelmoes hebt. Je ziet alleen nog de velletjes in de moes, geen hele stukjes dadel. Voeg op het laatst roomboter/kokosolie toe, roer even snel door tot het gesmolten is. Zet daarna het vuur uit.
- Doe speltmeel, rijstmeel, kruiden, bakpoeder, baksoda en zout in een kom. Roer door elkaar.
- Voeg bij de dadelmoes in het (afgekoelde) pannetje de melk en het ei en roer doet het goed gemengd is.
- Voeg de dadelmoes bij het meel en roer met een spatel goed door zodat alles vermengd is.
- Doe het mengsel in een ingevette cakevorm (die van mij is 20cm in diameter) en bak de cake voor ongeveer 35 minuten.
- Laat de cake eventjes afkoelen voordat je ‘m aansnijdt
- Eetsmakelijk!
Wauw die ziet er heerlijk uit, die ga ik snel maken!
LikeLike
Ben benieuwd Karlijn!
LikeLike
Ik eet Glutenvrij. Kan ik het speltmeel 1op 1 vervangen voor havenmeester?
LikeLike
Met havermeel wordt ‘ie denk ik erg zwaar. Misschien kan je het speltmeel vervangen door boekweitmeel. Succes!
LikeLike
in hoeveel punten snijd je em dan 😉 ?
LikeLike
8-10 punten!
LikeLike
Ik ga vandaag een glutenvrije variant proberen te maken ik laat je weten of het gelukt is 🙂
LikeLike
Ben benieuwd! 😀
LikeLike
Ben ook benieuwd
LikeLike
Kan je de dadels ook door rozijnen vervangen denk je?
LikeLike
Kan ik de dadels denk je vervangen door rozijnen? die zijn tenslotte ook behoorlijk sticky!
LikeLike
Je kan het proberen, weet alleen niet of je ze tot een moes kan inkoken, heb ik nog niet geprobeerd. Maar je kan een poging wagen!
LikeGeliked door 1 persoon
Heb em net gemaakt, lekker maar niet sticky. 😦 hoe ziet de dadelmoes eruit met alleen nog water en vanille? Mijne was heel dik, moet daar meer water bij? Is het uiteindelijke mengsel in het bakblik te gieten of te scheppen?
LikeLike
Niet sticky? Oh die van mij is echt heel zacht een smeuïg! Als je droge dadels hebt dan ben ik bang dat het niet echt een papje wordt. Het moet niet te dun zijn, beetje textuur als soort jam zeg maar. Het uiteindelijke mengsel heb ik met een spatel eruit geschept, het is geen dun beslag.
LikeLike
Heb echte Medjool dadels gebruikt, dTis het niet. Maar denk dat,in moes meer pudding was, volgende X meer water proberen. Smaak was goed!
LikeLike
Ziet er superlekker uit!
Wil hem graag proberen,maar kan ik de bloem vervangen door gewone witte bloem?en zo ja moet ik dan de hoeveelheid boter aanpassen?
LikeLike
Ja dat kan, ik zou wel iets meer boter toevoegen (4 el in totaal), aangezien de rijstmeel ervoor zorgt dat de cake een beetje ‘sticky’ structuur krijgt. Succes!
LikeLike
Oke,bedankt!
Ik laat je weten of ie gelukt is!
LikeLike
Zou nog even laten weten hoe die is geworden,dus bij deze!
Hij was echt superlekker,gaat bij mn favorieten,bedankt voor t delen!☺
LikeGeliked door 1 persoon
Gebruik je verse dadels of gekonfijte? 🙂
LikeLike
Verse!
LikeLike