Tussendoortjes

Chocolade koekjes met cranberry’s (van teffmeel!)

1005516_1644964345763098_5420461894194180673_n

Huh teff meel? Wat is dat? Een korte uitleg: Teff is er in veel soorten van bijna zilverwit tot vrij donkerbruin/paars. Aan lange dunne stengels groeien pluimen met daaraan minuscule zaadjes. De smaak van de lichte teffsoorten lijkt het meest op de smaak van wilde kastanje, de donkere hebben de smaak van hazelnoten.

Teff is volledig glutenvrij. Het graan is dus een welkome afwisseling voor mensen met coeliakie, glutonintolerantie.

Teffkorrels zijn heel klein, daarom wordt altijd de hele korrel gebruikt. Meel gemaakt van teff is daardoor altijd volkoren. Goed voor je gezondheid want juist in de huid en kiemen van de korrel zitten veel vezels. Vezels worden niet verteerd, hebben vrijwel geen voedingswaarde maar geven wel een ‘vol’ gevoel. Vezels stimuleren je darmwerking, zijn goed voor je hart en verlagen het cholesterolgehalte in het bloed.

Teffmeel kan als vervanging dienen voor andere meelsoorten. Je kunt er brood van bakken, taart, en pannenkoeken. Soepen, sausen en stoofschotels kunnen er mee gebonden worden en met een beetje fantasie gaan ze in de vega-burger. Ik heb er deze heerlijke koekjes mee gemaakt!

Wat heb je nodig (voor 18 koekjes ongeveer)?

  • 150 gram teffmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 65 gram (rauwe) cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 120 gram kokosolie
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (je kan uiteraard minder gebruiken, ik had ze voor de familie gemaakt en die zijn toch iets meer van het zoet dan ik)
  • 2 el lijnzaad
  • 120 ml (plantaardige) melk
  • eventueel: 1 tl vanille extract
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Doe alle droge ingrediënten  (teffmeel, speltmeel, cacaopoeder, bakpoeder, kokosboesemsuiker, lijnzaad, zout) in een kom
  • Smelt de kokosolie en voeg deze samen met de melk en het vanille extract toe aan de droge ingredienten
  • Kneed tot alles goed gemengd is en voeg op het laatst de cranberries toe
  • Pak nu stukjes deeg en vorm een koekje van ongeveer 2 cm dik (ze zijn het lekkerst als ze een beetje smeuig zijn van binnen!) en 5 cm in diameter
  • Bak de koekjes 15-20 in de oven (die van mij zaten 20 minuten er in
  • Eetsmakelijk!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s