Tussendoortjes

Sticky dadelcake!

sticky dadel cake gezond

Hmmm, wat is deze cake lekker zeg! Het was wel een probeersel, aangezien het vrij lastig is om een cake ‘sticky’ te krijgen als je geen suiker en nauwelijks roomboter gebruikt. Toch is het me gelukt 🙂 De cake is suikervrij en bevat alleen dadels als zoetmaker. Schrik niet, maar in een ‘normale’ sticky toffee pudding met dadels zit al snel ruim 520 calorieën (!). Deze gezonde, maar net zo lekkere versie, bevat gelukkig maar 110 kcal per punt. Wat een verschil hè? Om deze cake toch ‘sticky’ te krijgen heb ik rijstmeel toegevoegd. Ook heb ik de dadels tot een soort moes ingekookt zodat deze zijn gaan karamelliseren (yummie!). Ik ben blij dat dit recept zo goed heeft uitgepakt en ik hoop dat jullie het ook een keertje zelf proberen! Zo ja, stuur mij dan vooral foto’s van het resultaat en misschien plaats ik jouw foto + naam op m’n blog 🙂

Wat heb je nodig?

  • 250 gram zachte dadels (die hele kleine dadels zijn niet zacht genoeg, neem echt de grotere dadels die goed zacht zijn)
  • 1 ei
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 1 el kokosolie/roomboter
  • 13 el water (ik zet eetlepels neer omdat het een beetje aanvoelen was hoeveel water ik moest gebruiken)
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 1 tl vanille extract
  • 2,5 el koek-en speculaaskruiden
  • 2 el kaneel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl baksoda/bicarbonaat
  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven op 175 graden
  • Ontpit de dadels, snij deze in kleine stukjes en doe dit samen met het water en het vanille extract in een pannetje. Verwarm de dadels totdat je een soort dadelmoes hebt. Je ziet alleen nog de velletjes in de moes, geen hele stukjes dadel. Voeg op het laatst roomboter/kokosolie toe, roer even snel door tot het gesmolten is. Zet daarna het vuur uit.
  • Doe speltmeel, rijstmeel, kruiden, bakpoeder, baksoda en zout in een kom. Roer door elkaar.
  • Voeg bij de dadelmoes in het (afgekoelde) pannetje de melk en het ei en roer doet het goed gemengd is.
  • Voeg de dadelmoes bij het meel en roer met een spatel goed door zodat alles vermengd is.
  • Doe het mengsel in een ingevette cakevorm (die van mij is 20cm in diameter) en bak de cake voor ongeveer 35 minuten.
  • Laat de cake eventjes afkoelen voordat je ‘m aansnijdt
  • Eetsmakelijk!

sticky dadel cake gezond

21 gedachten over “Sticky dadelcake!

  1. Heb em net gemaakt, lekker maar niet sticky. 😦 hoe ziet de dadelmoes eruit met alleen nog water en vanille? Mijne was heel dik, moet daar meer water bij? Is het uiteindelijke mengsel in het bakblik te gieten of te scheppen?

    Like

    1. Niet sticky? Oh die van mij is echt heel zacht een smeuïg! Als je droge dadels hebt dan ben ik bang dat het niet echt een papje wordt. Het moet niet te dun zijn, beetje textuur als soort jam zeg maar. Het uiteindelijke mengsel heb ik met een spatel eruit geschept, het is geen dun beslag.

      Like

      1. Heb echte Medjool dadels gebruikt, dTis het niet. Maar denk dat,in moes meer pudding was, volgende X meer water proberen. Smaak was goed!

        Like

  2. Ziet er superlekker uit!
    Wil hem graag proberen,maar kan ik de bloem vervangen door gewone witte bloem?en zo ja moet ik dan de hoeveelheid boter aanpassen?

    Like

      1. Zou nog even laten weten hoe die is geworden,dus bij deze!
        Hij was echt superlekker,gaat bij mn favorieten,bedankt voor t delen!☺

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie op kokenmetcecile Reactie annuleren