Hoofdgerechten

Zoete aardappel gnocchi

Vandaag dacht ik: laat ik eens iets totaal nieuws proberen te maken! Normaliter wordt gnocchi gemaakt van de gewone aardappel, maar in dit recept gebruik ik zoete aardappel. Wel een uitdaging, want de zoete aardappel is vrij vochtig en nat als ‘ie gekookt is, in tegenstelling tot de gewone aardappel. Dit betekent dat de verhouding aardappel/bloem met zoete aardappel gnocchi ook dichter bij elkaar ligt dan de normale gnocchi. Het was dus even zoeken naar de juiste hoeveelheid bloem in dit recept, waardoor als jullie dit recept maken ook vooral zelf moeten aanvoelen of het als een lekker deegje voelt! Dus niet te plakkerig, maar ook niet te taai. Overigens kan je de ongekookte gnocchi prima invriezen. Om te voorkomen dat de balletjes bij het invriezen met elkaar verkleven, leg je ze eerst op een bord, los van elkaar, in de vriezer. Na een uurtje zijn de balletjes voldoende ingevroren om ze gezamenlijk in een zak te doen zonder het risico dat alles aan elkaar gaat kleven. De gnochhi 3 uur voor de tijd uit de vriezer halen en los van elkaar laten ontdooien, vervolgens kun je ze koken zoals de verse gnocchi.

Wat heb je nodig (voor 6-8 porties)?

  • 1 kilo zoete aardappel (gekookt en geschild kwam ik uit op ongeveer 650 gram puree)
  • 1 eidooier
  • 450-500 gram bloem
  • 1 teentje knoflook
  • wat peper en zout

Hoe maak je het?

  • Kook de aardappelen met schil (in z’n geheel) voor 25 minuten
  • Giet de aardappelen af, verwijder de schil, en pureer tot een puree
  • Doe vervolgens de aardappelpuree in een theedoek, pak de vier punten en draai de theedoek aan zodat ze puree goed strak in de doek zit en laat het vocht eruit lopen. Je zal zien dat er toch nog aardig wat vocht uitkomt. Draai de theedoek af en toe opnieuw en knijp in de theedoek waar de puree zit om zoveel mogelijk vocht eruit te krijgen
  • Doe de puree, de eidooier, de knoflook, snufje peper en zout bij de aardappelpuree in een beslagkom. Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Je deeg is goed als het niet te erg meer plakt aan je handen. Ik had 500 gram nodig. Kneed het deeg eventjes door, niet te lang anders worden je gnocchi’s erg taai.
  • Bestrooi je aanrecht met bloem, pak een stuk deeg en rol dit uit tot een langwerpige rol van 2-3 cm in diameter. Snij vervolgens kleine vierkante blokjes. Rol deze gnocchi’s lichtjes door de bloem zodat ze niet tegen elkaar aan plakken als je ze op een schaal legt.
  • Doe wat olijfolie in een pan met kokend water en kook de gnocchi’s voor ongeveer 5 minuten.
Advertenties

Een gedachte over “Zoete aardappel gnocchi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s