Tussendoortjes

Appel speltcake met noten!

appel spelt cake noten

Oke, ik was eerst van plan om appelloempia’s te gaan maken, met filodeeg. Alleen was m’n filodeeg te droog geworden waardoor ‘ie in duizend stukjes brak. Maar ik zat nog wel met een hele kom heerlijke appelvulling, dus heb ik deze gebruikt in dit recept. En dat was een groot succes, want hij is goed gelukt! Ik heb in dit recept gebruik gemaakt van drie meelsoorten: speltmeel, rijstmeel en kokosmeel. Speltmeel is de basis voor dit cakebeslag, met het toevoegen van de rijstmeel wilde ik ervoor zorgen dat ie lekker sappig blijft en door middel van het kokosmeel hoop ik dat de cake niet te nat werd (aangezien er een flinke hoeveelheid appels doorheen zit). Stel je hebt geen kokosmeel of rijstmeel in huis zou je ook gewoon gebruik kunnen maken van alleen speltmeel, alleen heb je misschien dan dat je cake iets natter is.

Het appelmengsel bestaat niet simpelweg uit rozijntjes en wat kaneel, nee, ik heb die van mij opgepimpt met heerlijke stukjes dadels en fijngehakte nootjes! Vooral nootjes door het appelmengsel is lekker omdat dit een kleine ‘bite’ geeft aan de cake!

Verder is deze cake laag in suikergehalte, omdat de appels al veel natuurlijke suikers bevatten! Dus probeer ‘m vooral zelf een keertje uit.

Wat heb je nodig?

Voor de appelvulling:

  • 3 kleine appels (of twee grote), ik heb elstar genomen
  • 1 flinke tl kaneel
  • 1 handje ongebrande en ongezouten gemengde noten (je kan ook voor 1 notensoort kiezen)
  • 40 gram rozijnen
  • 6 kleine dadels
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 el honing

Voor de cake:

  • 200 gram speltmeel
  • 50 gram rijstmeel (of je laat dit weg en neemt 250 gram speltmeel)
  • 1 el kokosmeel (of je laat dit weg)
  • 50 gram honing
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 100 ml olie (neutrale olie, zoal kokosolie of zonnebloemolie)
  • 125 ml melk (kan zijn sojamelk, havermelk, gewone melk, amandelmelk)

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Begin met het maken van de appelvulling. Snij de appel in klein blokjes, snij de dadels in kleine stukjes, hak de nootjes fijn en doe dit alles samen met alle andere ingrediënten voor de appelvulling in een kom en hussel door elkaar. Zet het even weg.
  • Begin nu met het cakebeslag. Weeg het speltmeel, rijstmeel en kokosmeel af en doe dit in een kom en doe hierbij het bakpoeder. Doe de eieren en de honing in een andere kom en klop deze met de mixer tot ze schuimig zijn. Voeg vervolgens melk, zout en olie toe en mix nog even kort. Voeg deze natte ingrediënten bij de speltmeel, rijstmeel en kokosmeel en spatel door elkaar tot je een mooi beslag hebt.
  • Doe ongeveer 3/4 van de appelvulling door het cakebeslag en roer door elkaar. Giet het vervolgens in een ingevette cakevorm.
  • Doe de resterende 1/4 appelvulling bovenop de cake
  • Bak de cake voor ongeveer 45-50 minuten. Kijk of de cake gaar is door middel van het prikken met een satestokje in de cake. Als er geen beslag aan zit, is ‘ie goed!
  • Eetsmakelijk!

appel spelt cake noten

Advertenties

4 gedachten over “Appel speltcake met noten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s