Nagerechten·Tussendoortjes

Lemon spongecake!

lemon sponge cake

Stiekem ben ik best een beetje trots op dit mooie taartje! Een plaatje, niet waar? Ik houd echt ontzettend van spongecake alleen zit er in het normale recept een flinke hoeveelheid boter en geraffineerde suiker, niet echt gezond dus. Dus ben ik gaan nadenken hoe ik dit recept zo kan veranderen dat ‘ie net zo lekker is, maar met minder vet en minder slechte suikers. De boter heb ik in dit recept gewoon helemaal weggelaten, aangezien ik een spongecake vooral lekker vind om zijn luchtigheid en niet om zijn romigheid. Verder zit er minder suiker in en heb ik deze vervangen deels door kokosbloesemsuiker en honing. De bloem heb ik deels vervangen door speltmeel. Zo heb ik dus aan het originele recept het een en ander vervangen of weggelaten waardoor het dus best wel een experiment was of de cake net zo mooi en lekker zou zijn. Met een gerust hart kan ik zeggen: dat is ‘ie!

Het recept voor de spongecake (dus niet de vulling) kan je ziet als een basisrecept. Je kan verschillende vullingen gebruiken voor de taart. Denk bijvoorbeeld aan vruchten of zelfgemaakte jam. Je kan de cake ook gewoon heel laten en de bovenkant garneren met allerlei dingen die je zelf lekker vindt. Of gebruik dit spongecake recept als basis voor een mooie verjaardagstaart. Je kan alle kanten op met dit recept!

Wat heb je nodig?

Voor de cake:

  • 45 gram speltmeel
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 3 el lauw water
  • 65 gram kokosbloesemsuiker
  • 30 gram honing
  • rasp van 1 citroen
  • sap van 1/2 citroen
  • mespuntje bakpoeder
  • snufje zout
  • Garnering: wat blauwe bessen en beetje poedersuiker

Voor de vulling:

  • Philadephia naturel spread light
  • 2 el lemoncurd
  • 3 el magere kwark
  • 1 tl vanille extract
  • sap can 1/2 citroen

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Splits de eieren en doe het eigeel en het eiwit allebei in een aparte (vetvrije!) kom
  • Voeg bij het eigeel de kokosbloesemsuiker, citroenrasp en het water, klop tot je een stevige schuime massa hebt (klop voor ongeveer 5 min)
  • Maak de haken van de mixer of keukenmachine schoon en klop de eiwitten samen met de honing tot je stevige pieken hebt
  • Voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en het speltmeel bij het eigeel mengsel en spatel voorzichtig tot je een egale massa (niet te hard roeren want dan gaat de luchtigheid er uit)
  • Voeg nu een een klein beetje eiwit (ongeveer zo groot als een appel) bij het eigeel en roer goed door
  • Doe nu steeds beetje bij beetje het eiwit bij het eigeel en roer niet, maar meng het met een vouwende beweging. Zorg dat het beslag zo luchtig mogelijk blijft. Als je een mooi beslag hebt voeg je het citroensap toe en roer je dit er voorzichtig doorheen
  • Giet het beslag in een ingevette taartvorm van 20cm en bak de cake 20-25 minuten
  • Maak nu de vulling
  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en roer goed tot je een glad mengsel hebt
  • Als de cake klaar is, laat deze eerst goed afkoelen voordat je hem doorsnijdt en de vulling ertussen smeert
  • Als je de vulling erop heb gedaan laat je de taart minimaal 2 uurtjes opstijven voordat je de garnering aanbrengt en hem aansnijdt
  • Eetsmakelijk!

lemon spongecake

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s