Nagerechten·Tussendoortjes

Citroencake met bosbessen!

citroencake met bosbessen Ik ben nog steeds op de zoete tour (ik beloof dat ik binnenkort meer hartige gerechten zal koken;)). Na de vorige keer koekjes te hebben gebakken met kokosmeel ben ik deze keer aan de slag gegaan met het bakken van een lekkere cake! En wat is ‘ie heerlijk zeg! Eigenlijk heeft deze cake qua smaak en textuur veel weg van zo’n gebakken cheesecake. Alleen bevat deze cake geen roomkaas, geen suiker, geen volle kwark en weinig vet. Daarbij is deze cake ook nog eens koolhydraatarm omdat het is gemaakt van kokosmeel. Iedereen wil toch een gezond alternatief van de calorierijke cheesecake zoals we ‘m kennen? Ik in ieder geval wel en ik denk jullie ook! Dus ga vooral aan de slag met dit heerlijke recept, want het eindresultaat mag er zeker wezen. Wat heb je nodig?

  • 90 gram kokosmeel
  • snufje zout
  • 6 eieren
  • 75-100 gram acaciahoning (hangt er van af hoe zoet je ‘m wilt hebben)
  • rasp van 1 citroen (neem bij voorkeur eentje die onbespoten is)
  • sap van 1 citroen
  • 250 ml kokosmelk (die van Gotan bevatten enkel kokos en water, en geen conserveermiddelen en andere toevoegingen)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram gesmolten kokosolie/roomboter (voor gezonde versie kan uiteraard beter voor de kokosolie gaan, heb ik ook gebruikt)
  • 125 gram bosbessen

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Klop de eieren samen met de honing met de mixer op de hoogste stand voor ongeveer 5 minuten zodat het helemaal schuimig is geworden
  • Mix vervolgens de kokosmelk, citroenrasp, de gesmolten roomboter/kokosolie, citroenrasp en vanille extract erdoor. Niet te lang, alleen even zodat het goed gemengd is
  • Doe tot slot het kokosmeel erbij en een snufje zout. Mix kort even door
  • Pak een ingevette brownievorm of een springvorm van 22cm en giet het beslag erin
  • Strooi nu de bosbessen bovenop (je kan ze ook door het beslag doen maar dan zakken ze misschien teveel naar de bodem en wordt de cake zompig, en bovenop gestrooid vind ik er fraaier uit zien)
  • Bak de cake ongeveer 40-45 minuten (afhankelijk van je oven)
  • De cake is gaar als er aan de sateprikker geen beslag blijft kleven, als de bovenkant van de cake hard (niet nat!) aanvoelt en de randen van de cake een beetje goudbruin beginnen te kleuren
  • Eetsmakelijk!

citroencake met bosbessen

Advertenties

9 gedachten over “Citroencake met bosbessen!

  1. Ik heb de taart vanavond gemaakt, bedankt voor het heerlijke recept. Wij vinden de kokossmaak wel wat overheersend. Welk meel zou ik kunnen gebruiken als vervanging voor het kokosmeel?

    Like

    1. Hoi Paula!

      Kokosmeel kan je nooit 1 op 1 vervangen met een andere meelsoort. Wanneer je kokosmeel vervangt in een recept, door bijvoorbeeld amandelmeel, boekweitmeel of kastanjemeel, gebruik dan 2 tot 3 keer zoveel meel. Dus 90 gram kokosmeel wordt ongeveer 180-270 gram. Verder halveer je de hoeveelheid vocht, dus gebruik anders 4 eieren in plaats van 6 en 150 ml kokosmelk in plaats van 250 ml. De dikte van het beslag zal ook verschillen als je de kokosmeel gaat vervangen, het cakebeslag met kokosmeel zal dunner zijn dan met een vervangend meelsoort. Het blijft wel lastig om te zeggen of je hetzelfde resultaat krijgt, maar probeer het vooral een keertje uit zou ik zeggen!

      Liefs,

      Cécile

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s