Tussendoortjes

Gezonde notenmuffins met kokosfrosting!

notenmuffins

Dit recept hoort toch wel echt tot een van m’n beste recepten denk ik. Deze muffins waren heer-lijk! Het recept is geïnspireerd op de pecan-koffiemuffins die ik laatst hebt gemaakt, echter zitten er wel een paar andere/extra ingrediënten in. Over de frosting heb ik lang nagedacht, hoe kan ik deze net zo lekker en veel gezonder maken? Want meestal bestaat een frosting uit roombooter en veel poedersuiker. Hoe kan ik dan de vettigheid van de roomboter nabootsen? Ik ben met geraspte kokos aan de slag gegaan. Kokosrasp heeft veel natuurlijk vetten en ik dacht laat ik deze gewoon eens heel lang fijnmalen in een keukenmachientje, wellicht door de hitte van het draaien en het hakken verandert de structuur van de kokos wel. En jawel, na ongeveer 5 minuten malen in de keukenmachine begon de kokos in een olie-achtige pasta te veranderen (volgens mij waren de vetten door dit maalproces vrijgekomen). Ik had dus een goede en gezonde basis gevonden voor de frosting op de notenmuffins! Als je echt voor super gezond wil gaan zijn de muffins zonder frosting ook om te smullen, maar met frosting maakt ze wel ietsje specialer 🙂

De muffins

Wat heb je nodig (voor 6 muffins)?

  • 100 gram gemengde noten
  • 30 gram bloem (voor glutenvrij: kies rijstemeel, boekweitmeel of kikkererwtenmeel)
  • 2 eieren
  • 1 banaan
  • 1 tl vanille extract
  • 20 gram oploscappuccino
  • 2 tl bakpoeder
  • 30 gram acaciahoning
  • snufje grof zeezout
  • 1 afgestreken theelepel anijszaad
  • 1 afgestreken theelepel koek-en speculaaskruiden
  • extra: klein handje noten overhouden om grof te hakken en door de muffin te doen

Hoe maak je de muffins?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Bij bakrecepten is het altijd handig om de droge en de natte ingrediënten van elkaar te scheiden. Begin dus eerst met de droge ingredienten. Maal de noten samen met de bloem, bakpoeder en oploscappuccino tot de noten goed zijn fijngemalen. Doe de inhoud in een beslagkom
  • Doe de eieren, banaan, vanille extract en de honing in de keukenmachine. Maal tot alles goed is gemengd en doe deze natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Meng goed door elkaar
  • Pak vervolgens een vijzel en doe hierin het grove zout, de koek-en speculaaskruiden en het anijszaad en stamp de kruiden en het zout goed fijn. Doe dit bij het beslag in de beslagkom en meng goed
  • Hak een klein handje noten grof en meng deze door het muffinbeslag
  • Verdeel het beslag over 6 muffinsvormpjes en bak ze muffins 15-20 minuten

De frosting en het versieren van de muffins

Wat heb je nodig:
120 gram kokos, 1 eetlepel kokosolie, 2-3 eetlepels (kokosbloesem) poedersuiker

Hoe maak je het?
Maal 60 gram kokos 5 minuten lang in een keukenmachine tot het een gladde pasta is. Voeg hierna de overige kokos toe en maal dit ook totdat je een pasta hebt (weer 5 minuten ongeveer). Smelt de kokosolie en doe dit samen met de poedersuiker bij de kokospasta. Meng tot je een egaal mengsel hebt. Het is belangrijk bij het aanbrengen van de frosting dat de muffins helemaal zijn afgekoeld(!), anders smelt de frosting en loopt ‘ie er van af. Laat de frosting zelf ook even een paar minuutjes staan zodat de kokosolie die erin zit een beetje begin te stollen, de frosting moet goed smeerbaar zijn en een beetje aanvoelen als roomboter (mag dus niet te dun zijn, dan moet je ‘m nog even laten afkoelen). Verdeel de frosting met een mes of een lepel over de 6 muffins en zet ze vervolgens in de koelkast zodat de frosting goed uit kan harden. Na ongeveer 15 minuutjes kun je ze eten.

Eetsmakelijk!

notenmuffins

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s