Hoofdgerechten

Gezond broodje hamburger!

gezonde hamburger

Ik vond het wel weer eens tijd om een klassieke calorieënbom om te toveren (nouja, met een beetje werk natuurlijk) tot een calorieën-meevaller! Normaal gesproken zit er natuurlijk op zo’n wit hamburgerbroodje een vette hamburger, cheddarkaas, tomatenketchup en soms ook nog bacon. Heel erg lekker natuurlijk, maar ook weer niet vind ik! Daarom heb ik een gezonde versie van deze vette hap bedacht en heb in de receptuur me laten inspireren door Mexicaanse invloeden (guacemole, hmmm). Het vergt wel een aantal stappen dit recept en heb het zelf ook in etappes gemaakt. Ik ben begonnen met de guacemole (die je overigens al paar uur eerder ook kan maken), vervolgens de hamburgers gekneed en tot slot de frietjes gedaan. Het recept voor de frietjes heb ik al eens gepost, dus die zal ik niet nu weer helemaal uitschrijven. Er is heel veel liefde, tijd en energie gestoken in deze prachtige burger dus ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om aan de slag te gaan met dit heerlijke recept!

Wat heb je nodig (voor twee personen)?

Voor de guacemole:

  • 1 avocado
  • 1 geperste teen knoflook
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt 0% vet
  • 1 eetlepel limoensap
  • paar druppels tabasco
  • snuf zout en peper
  • klein handje verse bieslook fijn gesneden(kan ook gedroogd)

Voor de hamburgers:

  • 200 gram (extra) mager rundergehakt
  • 1 afgestreken theelepel paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, komijn en koriander (van de normale paprikapoeder kan je iets meer doen)
  • snuf zout en peper
  • 1 ei
  • 20 gram paneermeel
  • 2 tenen geperste knoflook
  • klein uitje fijn gesnipperd

Overige benodigdheden:

  • 8 plakjes komkommer
  • 8 plakjes tomaat (ongeveer 2 tomaatjes)
  • bosje rucola
  •  chilisaus
  • 1 kleine rode ui in ringen gesneden
  • 2 speltbroodjes

Voor de frietjes:

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de guacemole. Lepel de avocado leeg, doe deze in een kom en prak met een vork fijn. Voeg vervolgens de ingrediënten voor de guacemole toe aan de avocado en meng door elkaar. Zet het weg in de koelkast
  • Maak nu de hamburgers. Doe alle ingrediënten voor de hamburgers in een beslagkom en kneed met gewassen handen tot het aanvoelt als een stevige bal. Leg het gehakt even weg in de koelkast (doordat het afkoelt kan je later makkelijker de hmaburgers maken
  • Maak nu de zoete aardappelfrietjes volgens het recept
  • Als de frietjes nog ongeveer 15 minuten moeten kan je beginnen met het maken van de burgers. Vorm twee mooie platte burgers en bak deze met een beetje kokosolie in een grillpan. Bak ze voor ongeveer 10-15 minuten.
  • Als de burgers klaar zijn leg je ze op een bord en dek je ze af met wat aluminiumfolie.
  • Als de frietjes klaar zijn kan je de oven even open zetten en ze nog in de oven laten zodat ze warm blijven. Begin nu met het maken van de hamburger. Snij het broodje doormidden en begin met een goede laag guacemole (2 flinke eetlepels), leg hier vervolgens wat rucola op en rode uienringetjes. Leg nu de hamburger er op en doe een klein beetje chilisaus erop. Leg vervolgens per burger 4 plakjes komkommer en 4 plakjes tomaat op de hamburger (het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit in welke volgorde je de burger opbouwt!). Steek een sateprikker door de burger zodat alles goed bij elkaar blijft.
  • Serveer de burger met wat zoete aardappel frietjes.
  • Eetsmakelijk!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s