Hoofdgerechten

Zoete aardappel frietjes!

frietjes

Zoete aardappel lijkt wel helemaal hip te zijn op dit moment. Een zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar een knol. Mensen gebruiken het in puree, als chips, maken er soep van of patat! In dit recept ga ik voor de laatste versie. Zoete aardappel heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een zoete smaak en is gekruid het lekkerst (vind ik). Je kan veel verschillende soorten kruiden gebruiken, zoals komijn, paprikapoeder, rozemarijn. Kies wat jij het lekkerst vindt! Zoete aardappel frietjes uit de oven zullen helaas nooit zo knapperig worden als frietjes uit de frituur, maar voor jullie heb ik een tip om ze toch zo knapperig mogelijk te krijgen!

Wat heb je nodig? (voor twee porties)

  • 1 grote zoete aardappel (of twee kleine)
  • 1 flinke theelepel gerookt(!) paprikapoeder (Die rooksmaak past perfect bij deze frietjes. Als je geen gerookt paprikapoeder hebt kan je ook gewone gebruiken)
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven op 200 graden
  • Schil de aardappel en snij deze in dunne frietjes van ongeveer 1 cm dik
  • Tip voor de knapperigheid: Pak een grote kom en vul deze met water (of gebruik de gootsteen, zorg wel dat deze schoon is) en vul deze met koud water. Laat de frietjes ongeveer 20-30 minuten weken in het water. Je ziet na deze tijd dat het water een beetje troebel is geworden, dit is het zetmeel wat uit de frietjes is gekomen waardoor ze in de oven extra knapperig worden.
  • Pak een schone theedoek en wrijf de frietjes in de theedoek helemaal droog.
  • Pak een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Doe de gesmolten kokosolie, het paprikapoeder, het zout en de peper op het bakpapier en meng dit door elkaar.
  • Gooi de frietjes op de bakplaat met marinade en hussel ze door de ‘marinade’ zodat alle frietjes bedekt zijn met olie en kruiden. Zorg dat na het husselen er zo min mogelijk frietjes op elkaar liggen wanneer je ze gaat bakken, hierdoor worden ze extra knapperig.
  • Doe de bakplaat met frietjes in de oven en bak ze voor ongeveer 25-30 minuten (Houd het even in de gaten, elke oven is anders. Als de frietjes er knapperig uit zien en hier en daar paar donkere plekjes hebben zijn ze goed.)
  • Eetsmakelijk!
Advertenties

Een gedachte over “Zoete aardappel frietjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s