Tussendoortjes

(Glutenvrije) brownies!

brownie

Wie houdt er nou niet van brownies, iedereen toch wel? Helaas wel een flinke calorieenknaller met al die roomboter, suiker en chocola. Om toch af en toe van een lekker stukje brownie te genieten heb ik het internet afgezocht naar gezondere varianten op dit lekkere stukje gebak. Ik kwam varianten tegen met amandelmeel, speltmeel, boekweitmeel, noten en zelfs courgette (ja echt!). Om die smeuïge textuur van de brownie te krijgen heb ik mijn recept niet gebaseerd op boekweitmeel, omdat dit de neiging heeft nogal droog te worden tijdens het bakken. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van kikkererwten (en een klein beetje boekweitmeel). Klinkt niet heel smakelijk, maar ik beloof jullie: deze gezonde brownie smaakt net zo lekker smeuïg en naar chocola als de echte brownie! Probeer het zelf!

Wat heb je nodig?

  • 6 grote dadels (of 12 kleine dadels)
  • 3 eetlepels weekwater van de dadels
  • 4 flinke eetlepels (rauwe) cacaopoeder
  • 30 ml kokosolie
  • 3 eetlepels acacia honing
  • snufje kaneel
  • snufje kardemom
  • 2 eieren
  • 185 gram kikkererwten
  • 2 eetlepels boekweitmeel
  • theelepel bakpoeder
  • stukjes pure chocola (liefst 70%)
  • poedersuiker

Hoe maak je het?

  • Ontpit de dadels en laat deze een kwartier weken in klein beetje lauw water en verwarm de oven voor op 180
  • Doe de dadels met 3 eetlepels weekwater in een keukenmachine en pureer tot je een dadelpasta hebt
  • Doe de dadelpasta samen met de cacao, kokosolie, honing, kaneel en kardemom in een kom
  • Doe de kikkererwten in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en pureer totdat je een gladde massa hebt, gooi hier de eieren bij en pureer verder. Voeg vervolgens het bakpoeder en de twee eetlepels boekweitmeel erbij.
  • Doe het kikkererwtenmengsel bij het cacao/dadelmengsel totdat je een gladde massa hebt
  • Je kan het beslag nu in een vorm gieten en in de oven doen. Als je de brownie extra lekker (en ietsje minder gezond) wil maken kan je er voor kiezen kleine stukjes chocola door het beslag te doen (is wel erg lekker!). Voeg de chocola naar eigen gewenste hoeveelheid toe.
  • Zet de brownie in de oven voor ongeveer 30-40 minuten. De brownies die ik heb gebakken haal ik na 30-35 minuten eruit. Maar kijk vooral zelf goed of de brownie goed is, bijvoorbeeld door met een sateprikker er even in te prikken. Zit er nog beslag op de prikker? Dan moet ie nog eventjes langer.
  • Als de brownie is afgekoeld kan je hem lichtjes bestrooien met klein beetje poedersuiker
  • Eetsmakelijk!
Advertenties

Een gedachte over “(Glutenvrije) brownies!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s