Tussendoortjes

Boekweitpepernoten

boekweitpepernoten

Het is weer bijna Sinterklaas! En bij Sinterklaas horen natuurlijk pepernoten. Enige jammere is dat pepernoten niet zo heel gezond zijn. Om toch zonder zorgen een handje pepernoten te kunnen eten heb ik een gezonde variant gemaakt met boekweitmeel erin. Maar wat is boekweit nou precies? Boekweit is geen graan, maar een zadensoort, en past dus ook perfect in een glutenvrij dieet. Boekweit bevat veel mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, zink, koper en vitaminen B. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen meer moeite hebben om op gewicht te blijven. Boekweit houdt ook de bloedsuikerspiegel in balans en geeft je een lang verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger krijgt. Je hebt zowel boekweitkorrels als boekweitmeel, in dit recept gebruik ik het meel:

Wat heb je nodig voor dit recept?

  • 150 gram boekweitmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl gember (vers geraspt is wel het lekkerst!)
  • 1 el koek-en speculaaskruiden
  • 65 gram gesmolten kokosolie (of roomboter, maar is wel minder gezond)
  • 80 gram acacia honing
  • heel klein beetje zout
  • poedersuiker

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 165 graden
  • Doe het boekweitmeel in een kom. Zeef hierdoor het bakpoeder (wel zeven, anders krijg je klontjes bakpoeder) en de speculaaskruiden. Voeg ook de gember en het kleine beetje zout toe.
  • Smelt de kokosolie/roomboter in de magnetron. Doe de honing en het vanille extract hierbij en meng dit tot het 1 geheel is.
  • Voeg het vloeibare mengsel bij het meelmengsel en kneed dit tot een bal.
  • Leg de deegbal ongeveer 20 minuutjes in de koelkast zodat deze iets harder is geworden
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en rol kleine balletjes van het deeg ter grootte van een knikker. Leg deze balletjes op de bakplaat en duw ze zachtjes aan met je duim. Houd ongeveer 1 cm tussen de balletjes.
  • Doe de bakplaat in de oven en bak de pepernoten ongeveer 15-20 (uiteraard verschilt dit per oven, dus test even of de pepernoten een beetje hard aanvoelen als je ze eruit haalt)
  • Laat de pepernoten afkoelen en bestrooi ze lichtjes met wat poedersuiker

Eetsmakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s